Третият вид иновации по Шумпетер: начало на нова „дълга вълна“?

Откриването на нов източник на суровини, или по-точно превръщането на нещо в „суровина“ е третия вид иновация от общо четирите в типологията на големия австрийски икономист Йозеф Шумпетер.  Трайната тенденция на повишаване на цените на петрола – независимо от нейното възможното забавяне поради значително по-големите запаси от природен газ – прави смислен въпросът какво ще замести горивата. Имам предвид най-вече в автомобилите, но защо не и в корабите, самолетите и другите видове транспорт.

Възможно ли е това да бъдат литиево-йонните батерии като тези на лаптопа, на който пиша този постинг?  Преди няколко дни Модел S наТесла Моторс стана кола на 2013 година в САЩ. Електрическа кола със същите тези батерии – няколко хиляди в пакет със специално охлаждане и защита, способна да изминава 500 километра с едно зареждане и с ускорение по-добро от това  на БМВ M5.

В една интересна статия в списание Motor Trend от април тази година авторите пишат за следващите поколения литиеви батерии, които фирми от Силиконовата долина разработват в момента. Ако нещата вървят както са тръгнали, може би сме пред недалечна смяна на въглеводородите – играли ключова роля в  първата (въглища и парни машини), третата (двигатели с вътрешно горене) и четвъртата (пластмаси) индустриални революции или „дълги вълни на Кондратиев“ – с нов тип енергиен носител.  Е,  това може да не  стане  още утре, но досега технологиите на всяка нова „дълга вълна“ са се зараждали и известно време са набирали сили в пазвата на предшната.

Както казват авторите, скоро вместо Саудитска Арабия големите индустриални сили може би ще трябва да ухажват страни като Боливия…