Български инженерингови компании излизат на международния пазар

environment-technologyПродължава тенденцията български технологични фирми да излизат на регионалния пазар на инженерингови услуги. Не е случайно, че сред тях са компании от сектора на енергетиката – както показахме в нашата книга за българската енергетика, тя има две лица.

Наред с неефективността и вкоренените корупционни практики, в сектора успяха да се развият и успешни инженерингови компании като Енергоремонт Холдинг АД (особено дърщерната му фирма Тотема),  Енемона АД, Риск инженеринг АД (въпреки  противоречивите публикации за тяхната дейност), Централна енергоремонтна база ЕАД, както и редица по-малки фирми (http://www.book.store.bg/p50365/chernite-dupki-na-bylgarskata-energetika-ivan-chalykov-ivo-hristov-tihomir-mitev.html).

Въпреки много по-трудните условия в които те работят – в сравнение със сродните фирми от Централна Европа, тези компании успяват да запазят и развиват своята технологична база и квалифициран персонал и да бъдат конкурентноспособни. Вярно е, че в енергетиката има и много „политика“, но поради специфичните изисквания към технологиите там, винаги ще има работа за ефективни читави фирми. А това значи и за иновациите и предприемачеството в сектора…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *